AulisSaarijärvi Kauas on pitkä matka kantaa painavaa raskasta

Ai, kun muistan 1914 vuodesta paljon!

Minä muistan juuri nyt asioita 1914 loppuvuodesta enemmän. Silloin joulukuussa oli keskilämpötila korkea ja huippu oli 10.8 astetta Celssiuksen plusasteita.

 

Kurkijoella joulukuussa 1914 valmistui suuren hovikartanon emäntävaltiattarelle tilattu kruunu. Se painoin 7,5 kiloa, koska siinä oli 2,9 kiloa hopeaa ja 800 grammaa kultaa, sekä meripihkaa, lasikiviä, kirkkaaksi hangattua kromia ja noettuja peilipydamideja. Sitä juhlissa juhlapäivinä kannatti kuusi koskematonta neitsykäistä valtiattaren pään päällä, ettei sen niskat menisi poikki.

 

Joulukuussa muuten saksalaiset miinoitti Porin ja Rauman edustat. Nyt vain lopetetaan Rauman telakat ja tollotetaan sormi suussa Turun telakkaa, kun saksalainen saa sen kannattamaan suomalaisten tukiaisilla.

 

Pieksämäen ja Savonlinnan välinen rataosuus vihittiin käyttöön 1914. Sipilä ei saa sitä nyt lopetetuksi, mutta kyllä Berneri sen rullalle kääntää.

 

Elokuussa 1914 tapahtui täydellinen auringonpimennys. Nyt se on ollut pimeänä jo 4 kuukautta. Kenraalikuvernööri Franz Seyn määräsi sotasensuurin voimaan Suomessa. Mulla on ollut osasensuuri koko ajan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.