AulisSaarijärvi Kauas on pitkä matka kantaa painavaa raskasta

Moottoripyörä ja rahan poisheitto

Viiden kympin ikäpaalun sivuutin ilman sitä moottoripyörän hankintaa. Jäi ostamatta kymppitonnin varusteet turhaan. Veljeni sellaisen kokemuksen kävi läpi. Piti hänen saada 17 000 € intiaanipyörä, viimeisen päälle olevat varusteet kypäräpuhelimin yms 5 000 euroa. Teki sateisen, kolmen kaverin reissun Lappiin, jonka katkasi Muoniossa, kun se kallis ihmekuituinen ”kastumaton puku” oli litimärkä parin tunnin ajossa.

Kaksi muuta kääntyi jo Kemistä takaisin. Saappaat, joilla piti pystyä seisomaan vedessä kaksi vuorokautta kuivana, olivatkin tippuvan märät Torniosta Muonioon ajossa. Broidi otti mökin. Kuivatti itseään ja asusteitaan pari vuorokautta avotulen ääressä. Ajeli per’’keleen harmissaan etelään tihkusateessa. Poiketen Keskisen Vesan hotelliin Tuuriin kuivattamaan taas itseään.

Myi heti kotiin tullessaan 11 000€ pyörän pois elokuussa 3 850 km ajettuna ja muut varusteet 3 000 €. Tappiota kokeilusta kaatui noin 8 000 €! Hävitti kaikki MP -lehtensä ja moottoripyörävideonsakin.

Itse ajoin parikymppisenä vanhoja, toisten jo hylkäämiä BSA, Jawa, AJS ja lopuksi Hermes merkkisiä pyöriä. Hermes oli harvinaisuus Suomessa! Se oli wankel- moottorinen. Ai sitä sihisevän räpisevää ääntä joka sillä olikaan! Se oli, kuin naisen kuumaa yöpaitaa olisi silittänyt sängyssä. Siinä vieressä sai olla pärisemässä Hondaa, Kavaa ja Yamaa, mutta Hermesta katsottiin ja kuunneltiin.

Se oli vain sen ajan huono voitelu ja siksi kammiot kuluivat 3 000 kilsassa jo falskaavaksi. Lopulta puntiksella ollut pirun varusmies sai sen lukosta auki ja jotenkin johtojen kytkennällä käyntiin. Ajoi sen lopuksi tahallaan varuskunnan tienreunan kiveen etuhaarukka vääntyneeksi ja moottori paloina makaavaksi kasaksi. Siitä piti vakuutus Pohjolan kanssa riidellä koko loppuvuosi korvauksen määrästä. Pohjola tulkitsi asian niin, että lukko oli huono. Koeajoin yhden BMW:n jokin aika sitten. Lähdössä meinasin pudota satulasta ja jarrutuksessa istuin tankin päällä kokemattomuuttani. Se opetti minut pysymään erossa moottoripyöristä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Harrastusmenoja, tai harrastuksen lopettamiskuluja.
Olen kuullut, että itsepyydetty Tenon lohi on kalleinta.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Blogitekstin johtoajatus on, että hinta ja mielekkyys ovat kääntäen verrannollisia. Minusta tuollainen näkemys on kovin kaavamainen. Entä jos veljesi joskus kaukaisessa tulevaisuudessa harmittelisi, että "näin vanhaksi elin enkä edes Muonioon ajanut moottoripyörällä"?

Aulis Saarijärvi

Kauniilla ilmalla, kuten nyt kolme viikkoa, Lapin reissu olisi ollut varmasti nautinto pyörällä.