AulisSaarijärvi Kauas on pitkä matka kantaa painavaa raskasta

Keräily ei ole naurun asia!

Olen harrastanut numismatiikkaa, eli siis vanhoja kolikoita ja seteleitä hobbynäni 40 vuotta. Niistä muistan 1970-luvun meidän oman 1952 olympiakolikkorahan 500 mk ja sen harvinaisemman edeltäjän 1951 koerahan kohtalon. Siitä olisi voinut tulla kallis harvinaisuus maailmalle, mutta lähi-itäläiset ympärileikatut tekivät siitä muutaman tuhannen kappaleen nuhruisten kopion.

Siihen kansainvälinen kiinnostus loppui mm. World Coins katalogi pudotti arvoa 90%. Kolikkoa maahan toi yhteisö, joka nytkin pitää kovaa mekkalaa terrorismista, rasismista ja rikollisuudesta. Oma kierous on aina ollut piilossa Mooses-peitteen alla.

Älykkäidenkin ihmisten kirjahyllyssä olen nähnyt turistimatkan tuomisena pienessä lasisessa laatikossa “Aitoa jeesusristin puuta” tai “Aitoa jeesuseimen olkia”. Sitten vielä ne “Aitoa Genesaretin järven jeesusvettä by Israel tourist service ministry”.

Eräälle askin omistajalle kerroin mukavassa pöhnässä, että sen järven vesi on 2000 vuoden aikana virrannut ja haihtunut 300 kertaa kuivaksi. Sen jälkeen emme olekaan olleet yhteydessä mitenkään. Turismi voi olla melkoisen ankaraa elämänkouluakin.

Japanilaiset ovat ovelasti osanneet kaksien olympialaistensa Pyhän Ölyyypppiatulen myydä hölmöille pienissä metallirasiassa. Sen, kun avaa painojousesta, niin liekki syttyy. Pohjassa on vielä mukava täyttöventtiili, että spraypullosta voi Ronson-kaasua lisätä. Se kultadubleinen muistaakseni maksoi 1964 hirvittävät 390 markkaa (eli vuotta aikaisemmin 39 000 mk!). Se oli hyvän duunarin ½ kuukauden palkka! Kuitenkin sitä tuotiin Suomeen hopeadubleotoidun kanssa yhteensä 70 kpl! Eräässä antiikkihuutokaupassa härpäkkeellä oli 2 000 euron lähtöhinta. Myymättä kai jäi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

Meilläkin on olympiaraha v 1952. Se on kyllä 500 mk.

Aulis Saarijärvi

Kiitän. Korjasin tekstin. On näpyvirhettä.