AulisSaarijärvi Kauas on pitkä matka kantaa painavaa raskasta

Hollywood moskasta lisää ja parempaa

Netistä katselin kymmenkunta lännenfilmin 4 - 6 minuutin väläystä. Niissä Jonnye Wannye ampui ilmaan heitettyä kolikkoa. Klitti Eiistvuuri ampui kädestä asetta monilta ja Henry Fontra ampui ja ampui ja ampui vaan koskaan lataamatta 13 – 16 laukausta peräkkäin. Tuhoan nuo kolme ihmiskuntaan iskostettua valhetta.

 

1. Kolikkoon, jos siihen revolverilla osuu ei tule mitään reikää keskelle! Pehmyt lyijyluoti korkeintaan antaa kolikolle vauhdin, jossa se lentää muutamia kymmeniä metrejä vonguen, eikä tipahda heittopaikkaan, kuten kymmenissä elokuvissa.

 

2. Jos ihmisen kädestä ammutaan revolveri pois 0.44 kaliperisella lyijyluodilla, niin siinä menee ranneluita ja kämmenkin mukana. Joka elokuvassa ammuttu vain hetken pitää kättään ja kiroaa. Ajatelkaa 300 m sekunnissa lentävä 13 gramman lyijynpala iskeytyy parin kilojoulen energialla ja mies vain kiroaa ja pitää rannettaan! Ihmistä on niin helppo juksata. Hirvikiväärin luodin pitää olla 100 m päässä vielä teholtaan 2 700 joulen energialla, luodilla jonka paino on 9 grammaa

 

3. Kuusireikäisestä revolverin rullasta ei voi ampua, kuin kuusi laukausta lataamatta. Tätä ei amerikkalainen, tai suomalainen katsoja näytä tietävän, kun uskovat sankarihenryä, joka ratsastaa halki Texasin ja ampuu ja ampuu edellä ratsastavaa koko ajan lataamatta. Toinen sankari ampuu tyhjäksi pyssynsä tiskillä norkoilleisiin miehiin. Laittaa sen jo koteloon. Saluunaan tuleekin samassa lisää kahdeksan miestä, jotka se ampuu jo ovelle tyhjällä rullalla. Uskottavaako?

 

Vielä olisi sen vipulukkokiväärin kohdata pari juttua ja se ainainen hevosen näyttävä kaatuminen, kun miestä ammutaan sen päältä.

 

Osa tulee kaksi elokuvavalheisiin.

 

4. Se putkimakasiini, tai lipas, jossa patruunat työnnetään peräkkäin, näyttää monissa elokuvissa olleen järjestäjälle ongelma ja ohjaajalle käsittämättömyys. Jousikuormitteisessa makasiiniputkessa, kun näyttää olevan teräväkärkistä päällystepatruunaa, niin hyvästä täräyksestä luodin kärki saa nallinkin syttymään. Kuitenkin Terence Hill vain työntää sellaista luotia Winchesteriinsä.

 

5. Hevonen laukkaa viimeisillään ja kaukaa ammuttu luoti muka osuu ratsastajaan. Hevonen kaatuu näyttävästi pehmeään pölyhiesuun. Pöly lentää, hevonen kiljuu ja mies lentää kuolleena päältä. Tuttu näky se on tuhansista hollywoodin tuotannoista. Tässä juuri hevosen näyttävä kaatuminen ja se valtava pölyhiekka on se elokuvan päätarkoitus. Sen keksi jo 1932 MGM:n ohjaaja, kun jokin otos meni ”pieleen”. Hevonen kaatui aivan ykköskameran eteen ja hetkeksi peittyi kamerakin pölyyn. Se oli omistajaveljesten Mayer mukaan kuitenkin niin hyvä, että se kopioitiin seuraaviin 50 vuotta kaikkiin lännenleffoihin.

 

6. Ajatus kaduilla tapahtuneista ”sankarien” kaksintaisteluista on täyttä höpinää! Ben Celman, joka kirjoitti elokuvalännensaduista 1966 kirjan ”West! -Ha haa!”, tutki 1800- luvun USA paikallissanomalehtien ammuskelut. Valtaosa oli käärmemäisesti takaapäin ammuttuja, tai yllättäen väijytyksestä tapettuja. Saluunoissa, joissa oli himmeät lyhdyt, tupakansavua täynnä ja lämmityskamiinoiden katkut, ammuttiin juovuksissa sinne ja tuonne. Joskus joku kuoli. Tappaja lähti pakoon, saaden ”nopean vetäjän” maineen.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset